Beter presenteren doe je zo

Beter presenteren doe je zo

Beter presenteren doe je zo
Hoe goed ben jij in presenteren? Misschien wil een idee van jezelf presenteren aan een leidinggevende, of wil je klanten overtuigen van een nieuw product, het gaat er om dat je alles goed kunt presenteren. Wij helpen je daar graag bij en daarom krijg je hier tips om beter te kunnen presteren.

Opbouw van de presentatie
Hoe is het verhaal dat je gaat vertellen opgebouwd? Een goede opbouw vergroot het succes op een groot bereik. Een krachtige inleiding is daarbij van belang, maar ook een duidelijk middenstuk en een sterke afsluiting. Het beste kun jij oefenen met losse kaartjes en daar steekwoorden opschrijven. Niemand verwacht dat je alles uit je hoofd gaat leren, maar steekwoorden zijn wel een houvast tijdens je presentatie. Hierdoor kun je ook zorgen dat het overzichtelijk blijft.

Bereid je voor
Het is goed dat je jezelf de tijd geeft om een presentatie voor te bereiden. Daarbij kun je denken aan een paar punten:
- Het is fijn om te weten hoe de ruimte er uit ziet waar je gaat presenteren; 
- Zorg dat je op tijd de beamer test als je deze gaat gebruiken;
- Check een dag voor de presentatie of je alles in huis hebt voor je presentatie.

Ken de doelgroep
Het is belangrijk dat je de doelgroep kent waar je aan gaat presenteren. Je kunt van tevoren een algemeen praatje maken, zo kan het ijs voor beide partijen worden gebroken. Jouw publiek is je grote vriend en geen vijand.

Laat je verhaal leven
Een goede onderbouwing is belangrijk bij hetgeen wat je aan de ander over wil dragen. Je kunt daarom het beste goede voorbeelden gebruiken, zorg dat er ruimte is voor vragen en spreek tot de verbeelding. Als je met beelden kunt werken, maak hier dan zeker gebruik van. Het is voor de kijker ook fijn om er een beeld bij te hebben waar dat het over gaat (alleen wanneer dat mogelijk is natuurlijk).

Ontspan!
Ontspannen is belangrijk zowel voor, tijdens als na de presentatie. Het is goed dat je een natuurlijke houding aanneemt en dat kan geoefend worden. Je kunt het beste rustig ademhalen door je buik, je kijkt je publiek aan, vervolgens begin je pas aan de presentatie. Ben je bewust van je ademhaling tijdens de presentatie zodat je deze onder controle kunt houden. Hierdoor kun je je zenuwen ook beter onder bedwang houden.

Voor veel mensen is presenteren erg spannend, het is daarom prettig dat je het voor kunt bereiden en weet waar je op moet letten tijdens de presentatie zelf. Je bent je meer bewust van wat je zegt als je je doelgroep ook kent. Let er daarom goed op dat je weet waar de interesses liggen en speel daar waar mogelijk op in.

Wij komen graag persoonlijk in contact